Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26135
Dodano: 16.09.2018
Odsłon: 291
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem.
W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bryssska 17 września 2018Zgłoś do usunięcia
To ciasto musi być pyszne ;-D0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 16 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne procentowe ciasto.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz