Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto z wykorzystaniem owoców żurawiny z nalewki.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19365
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232207
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19365
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13092
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1744
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232207
Składniki
W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem.
W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!!!