Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z pijanymi żurawinami.

Ciasto z pijanymi żurawinami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1506 Ocena: 20243

Dodano:

Odsłon: 257

Smaczne ciasto z wykorzystaniem owoców żurawiny z nalewki.

Składniki

  • mąka pszenna 2,5 szklanki (szklanka 250 ml)
  • sól 3/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
  • owoce żurawiny 10 czubatych łyżek (osączone)
  • jajka kurze 2 szt.
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 16 g
  • olejek cytrynowy 1 buteleczka
  • skórka cytryny 1 łyżeczka
  • olej 1 szklanka 250 ml
  • mleko 1 szklanka 250 ml
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem.

  2. W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką.

  3. Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń