Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Nie za słodkie, takie w sam raz. Domownikom bardzo smakowało. Serdecznie polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Żółtka z czterech jaj utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Nadal ucierać do połączenia składników. Ubić w (oddzielnym naczyniu) pianę z czterech białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie przy pomocy łopatki do przygotowanej masy. Następnie całość przelać do przygotowanej foremki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 30 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować polewę. Zmiksować w blenderze orzechy. Przełożyć je do miski. Utrzeć z jajkiem i cukrem. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć na ciasto. Rozsmarować i piec jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli nie dodać jeszcze trochę czasu. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Orzechy nerkowca można zstąpić orzechami włoskimi lub migdałami.