Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z polewą z orzechów nerkowca

Ciasto z polewą z orzechów nerkowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 5125

Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Nie za słodkie, takie w sam raz. Domownikom bardzo smakowało. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na polewę:
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka z czterech jaj utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Nadal ucierać do połączenia składników. Ubić w (oddzielnym naczyniu) pianę z czterech białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie przy pomocy łopatki do przygotowanej masy. Następnie całość przelać do przygotowanej foremki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 30 minut.
    W czasie gdy ciasto się piecze przygotować polewę. Zmiksować w blenderze orzechy. Przełożyć je do miski. Utrzeć z jajkiem i cukrem. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć na ciasto. Rozsmarować i piec jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli nie dodać jeszcze trochę czasu. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
    Uwaga!
    Orzechy nerkowca można zstąpić orzechami włoskimi lub migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń