Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo szybkie w wykonaniu. Nie za słodkie, takie w sam raz. Domownikom bardzo smakowało. Serdecznie polecam.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Żółtka z czterech jaj utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Nadal ucierać do połączenia składników. Ubić w (oddzielnym naczyniu) pianę z czterech białek ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie przy pomocy łopatki do przygotowanej masy. Następnie całość przelać do przygotowanej foremki, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. 30 minut. W czasie gdy ciasto się piecze przygotować polewę. Zmiksować w blenderze orzechy. Przełożyć je do miski. Utrzeć z jajkiem i cukrem. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć na ciasto. Rozsmarować i piec jeszcze 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli nie dodać jeszcze trochę czasu. Po całkowitym wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Orzechy nerkowca można zstąpić orzechami włoskimi lub migdałami.