Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskakujące połączenie słodkiego ciasta ze słonym popcornem
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3710
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 115
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3710
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 157
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Wlewamy do miski 150 ml wody, wsypujemy kawę i mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Przelewamy to do rondelka, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz margarynę. Stawiamy na ogień, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i cukier). Mieszamy je ze sobą. Dolewamy zawartość rondelka (rozpuszczoną margarynę z wodą, kawą i czekoladą), pozostałą wodę (50 ml), olej, maślankę, amaretto, i wbijamy jajka. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy i rozpuszczenia się cukru.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej, aby miała ona ok. 20 cm średnicy, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 60-70 minut (najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem po ok. 40 minutach, gdyż czas pieczenia może się zmniejszyć ze względu na piekarnik lub wielkość tortownicy).
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Następnie wyciągamy je z tortownicy. Aby lepiej wyglądało, proponuję położyć je odwrotnie, tzn. płaską częścią (spodem) do góry.
POLEWA: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę kremówkę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie polewamy nią ciasto i posypujemy popcornem. Czekamy, aż polewa zastygnie i popcorn przyklei się do ciasta.