Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, lekko kwaskowate ciasto. Była to moja pierwsza próba z mąką amarantusową. Myślę, że się powiodła. Ciasto nie dość, że bardzo smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 142
Składniki
Przygotować foremkę o wymiarach 24x24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiane obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem puderem. Żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy dodać do mąki. Następnie powoli wlewać olej. Mieszać mikserem. Na koniec powoli dodawać jogurt i nadal mieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Przełożyć je do blaszki.
Umyte, wyszypułkowane i osuszone porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ale tylko połowę. Część wymieszana z mąką ziemniaczaną wyłożyć na ciasto. Pozostałę owoce wymieszać delikatnie z pianą. Również wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Po 10-15 minutach pieczenia ciasto przykryć papierem do pieczenia. Uniknie się wtedy nadmiernego spieczenia wierzchu. Po upływie czasu przewidzianego na pieczenie sprawdzić patyczkiem, czy rzeczywiście się upiekło. Można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.