Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8136
Dodano: 18.06.2010
Odsłon: 8569
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pokrojony rabarbar zagotować z sokiem pomarańczowym, ze 150g. cukru i cukrem waniliowym.Po ok. 5 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować i odstawić.
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 100 ml. ciepłego mleka i łyżkę cukru.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /ok.20 min./.
Dodać cukier waniliowy, 50g. cukru, jajko, posiekane masło, 100 g. startego marcepanu i szczyptę soli. Wyrobić ciasto dokładnie na jednolitą, gładką masę.Odstawić na ok.50 minut
Następnie z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałą startą masą marcepanową. Białka ubić na sztywno i połączyć z marcepanem.
Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam kwadratowej formy 27x27. Na wierzchu ciasta położyć rabarbar i pianę z marcepanem. Piec ok. 40 minut w tem.200 st.C.SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

anetalive 01 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne ciasto. Ocena 5 ;D1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 25 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
musi być pycha ;) uwielbiam ciasta słodko-kwaśne ;)5
1 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik 25 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
pięknie wyglądają i pewnie pyszne w smaku ;)aż ślinka leci ;D;)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 20 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
suuuuuuuper.....1 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 20 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Ależ apetyczne to ciasto.1 Kto głosował? | Odpowiedz