Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z rabarbarem na maślance

Ciasto z rabarbarem na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 6350

Dziś propozycja na ciasto z rabarbarem. Smaczne i dość szybkie w wykonaniu. Urozmaicone kruszonką, która sprawia, że kwaskowaty rabarbar doskonale smakuje. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być użyte w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • ok 300 g rabarbaru
  • Na kruszonkę:
  • 30 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z rabarbarem na maślance

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy stale ubijając, aż masa będzie całkiem sztywna i szklista

    Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać

    Następnie dodajemy na przemian olej i maślankę ( stopniowo ).

    Maślanka, jak i inne składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając ciasto

  2. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia

    Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar

    A całość obsypujemy kruszonką przygotowaną z w/w składników

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut

    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń