Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z truskawkami na kefirze

Ciasto z truskawkami na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 77964

Dodano:

Odsłon: 2541

Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Ciasto razem z pieczeniem przygotujemy w około 65 minut i piekłam je wielokrotnie i zawsze się udawało, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm
  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 180 g cukru kryształ
  • 3 jajka rozmiar L
  • 125 ml oleju (116 g)
  • 200 ml kefiru (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • i około 400 gramów truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaję sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam.

    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały.

    Następnie dodaję olej (cały czas miksuję), kefir i stopniowo mąkę, ciasto miksuję do momentu aż składniki się połączą.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam wypłukane i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki.

  2. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45-50 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Zimne ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

    Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń