Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
żelatynę namoczyć w szklance wody, jak napęcznieje rozpuścić , jeszcze ciepłą podzielić na trzy częsci, .
brzoskwinie zmiksować wraz z syropem , dodać jedną część żelatyny wymieszać i tężejące wylac na biszkopt, maślanke wymieszać z drugą częściom żelatyny i wylać na zastygnięte brzoskwinie , na to ułożuć rozkrojone na połówki winogrona bez pestek, następnie zmiksować ananasy wraz z syropem i dodać trzecią część żelatyny , tężejącymi zmiksowanymi ananasami zalać winogrona. gdy to zastygnie zalać galaretką tężejącą , która będzie rozpuszczona w 3 szklankach wody.
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

lippy-25 19 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
karolina30, ale z tego co ja widzę to wioleta333 napisała 10dag a nie 10g żelatyny. Czyli 100g.Ale co prawda to prawda, że przepisy wiolety są często lakonicznie napisane i zrozumiałe tylko dla bardzo doświadczonych osób, niestety, bo przecież nie każdy musi być orłem w kuchni...
0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolina30 29 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Witaj,widząc Twoje ciasto byłam zachwycona - do czasu gdy zaczęłam je robić. A dlaczego już tłumaczę:
po 1-sze: nie podałaś wielkości puszek- pierwszy problem, ponieważ żelatyna sobie z ilością zmiksowanego syropu z owocem nie poradziła a już na pewno nie 10g jak podałaś
po 2-gie: cytuję: " galaretka... rozpuszczona w 3 szklankach wody ( szklanki są różne ????????????) a galaretke rozpuścić hmmmm a nie zagotować wodę i dopiero ją rozpuścić ...
Ps. ale w zimnej czy ciepłej wodzie rozpuścić :) - sorry za tą ironię.
Tak więc: gdybym chciała je robić według tego przepisu to by mi na 100 nie wyszło.
Precyzuj proszę swoje przepisy i podawaj dokładne dane oraz ilości.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 05 maja 2010Zgłoś do usunięcia
w smaku jest mało słodkie można miksowane owoce dosłodzić , ja zawsze dodaję żelatynę w czerwonym opakowaniu bo ona jest mniej zapachowa....0 Kto głosował? | Odpowiedz

kulka05 04 maja 2010Zgłoś do usunięcia
zrobiłam ten śliczny placuszek - ale w smaku jest mało słodki i czuć żelatyna? czy tak ma być????0 Kto głosował? | Odpowiedz

zawiela 24 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Znalazłam rewelacyjny przepis na ciasto ( prezent dla siostry).Już mi smakuje:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruszeczka 17 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Aaa... Teraz wszystko jasne. Dziękuję :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 15 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
gruszeczko do garnka wsypać żelatynę zalać szklanką wody jak napęcznieje rozpuścić na ogniu , podzielić zawartość na 3 części 1dać do brzoskwiń , 2 dać do maślanki 3 do ananasów ....0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruszeczka 13 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Nie rozumiem punktu 2. W czym rozpuścić? Najpierw namoczyć w szklance wody, a potem w jakiej ilości rozpuścić?0 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 09 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ocena 6 to za mało.0 Kto głosował? | Odpowiedz

suri 09 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe ciasto,idzie do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz