Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z wiśniami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 189
Składniki
Tortownicę (o średnicy 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Jogurt przelej do miski.
Jajka wymieszaj z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym, połącz z olejem i jogurtem. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do wymieszanych wcześniej składników. Ciasto przelej do tortownicy. Świeże wiśnie umyj, wydryluj. Jeśli używasz owoców z kompotu, osącz je. Ciasto posyp połową wiśni i powciskaj na głębokość ok. 1 cm. Pozostałe owoce rozsyp na wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika na 50 minut. Zrób próbę suchego patyczka (ramka na stronie 47). Posyp je płatkami migdałowymi. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Piecz jeszcze 10 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Twój Styl