Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wiśniami i Oreo

Ciasto z wiśniami i Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 1102 Ocena: 13722

Dodano:

Odsłon: 4799

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą śmietanową z dodatkiem smacznych ciastek Oreo, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą i wiśniami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • Składniki na masę:
  • 990 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie ciastek Oreo
  • ½ szk. cukru pudru
  • Składniki na polewę:
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 1 szk. śmietany 30%
  • Składniki dodatkowe:
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z wiśniami i Oreo

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.

  2. Sposób przygotowania masy:
    1. Śmietany ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę wcześniej namoczoną.
    2. Ciastka kruszymy i łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając łyżką.

  3. Sposób przygotowania polewy:
    1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada.

  4. Przekładanie warstw ciasta:
    1. Najpierw układamy połowę ciemnego biszkoptu, następnie układamy połowę wiśni i polewamy masą śmietanową z ciastkami Oreo.

  5. 2. Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie układamy wiśnie.
    3. Wiśnie polewamy polewą czekoladową.
    4. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.

  6. 5. Gotowe.
    6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń