Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z wiśniami i rabarbarem.

Ciasto z wiśniami i rabarbarem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24536

Dodano:

Odsłon: 3612

Smaczne ciasto do którego dodałam rabarbar i wiśnie z nalewek. Nie polecam ciasta dzieciom :) Ma % :)

Składniki

  • 2 szt. jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek rumowy
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2.5 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiśni z nalewek
  • 1 szklanka rabarbaru z nalewek
  • cukier puder do posypania ciasta
  • cynamon 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto z wiśniami i rabarbarem.

Przygotowanie

  1. miseczka 1 większa:

    ucieramy:

    2 szt. jajka
    1 szklanka cukru
    cynamon 1 łyżeczka
    1 cukier waniliowy
    1 olejek rumowy
    1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

    powoli dodajemy i mieszamy:

    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka

  2. miseczka 2 mniejsza:

    poniższe składniki mieszamy:

    2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  3. Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki- 1, stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.

  4. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.

  5. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką.

  6. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).

  7. Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń