Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwka kalifornijska kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Postanowiłam, że upiekę taki placek. Smak jest mocno czekoladowy, a placek sam w sobie puszysty i wilgotny.
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3863
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6290
Śledzie zawierają kwasy omega 3, są bogatym źródłem witaminy A, D i E, która...
Odsłon: 282
Brukselka smażona w sosie sojowym, lekko karmelizowana, to danie o intensywny...
Odsłon: 3863
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 6290
Składniki
Śliwki przygotować dzień wcześniej. Zagotować wodę z cukrem, do tego dodać śliwki i gotować na małym ogniu 5-7 min. Owoce muszą być miękkie, ale nie rozgotowane. Śliwki odcedzić i wystudzić, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć w pojemniku. Zostawić na 12 godz. ( co kilka godzin przemieszać, aby alkohol równo się wchłonął )
CIASTO: Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier, ubijać aż białka będą lśniące. Ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia - ubijać na małych obrotach do połączenia składników . Ciasto wylać na formę ( 25x35 ) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ( termoobieg )w 180 st. przez ok 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.
KREM:W 1/2 szkl mleka rozpuścić budyń i mąkę . Drugą połowę mleka zagotować i wlać rozpuszczoną mąkę z budyniem. Na końcu dodać cukier i ugotować budyń, ostudzić.
Margarynę utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Utrzeć na gładką puszystą masę.
Czekoladę połamać dodać margarynę i rozpuścić w kąpieli wodnej ( na garnek z gotującą się wodą nałożyć miskę ze składnikami ).
Na ciasto wyłożyć krem i układać wcześniej przygotowane śliwki. Całość zalać lekko przestudzoną czekoladą. Placek jest wykwintny i wygląda efektownie. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ja wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika na ciasto, wtedy ciasto nie wysycha. Życzę smacznego :)