Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śliwkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 226
Składniki
Jajka wbij do niewielkiego naczynia (np. kubka). Dodaj cukier. Utrzyj kogel mogel. Możesz też umieścić w misce i zmiksować na puszystą masę.
Do przygotowanej masy jajeczno-cukrowej dodaj olej. Dalej ucierając lub miksując, stopniowo dolewaj mineralną wodę gazowaną.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia (dzięki temu proszek lepiej połączy się z mąką, a napowietrzone podczas przesiewania sypkie sprawią, że ciasto będzie puszyste).
Przesianą mieszankę dodaj do przygotowanych składników. Wlej kilka kropli aromatu śmietankowego. Całość starannie zmiksuj lub utrzyj na gładkie ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 175 stopni.
Prostokątną formę do pieczenia (25 na 30 cm) wyłóż pergaminem (możesz też natłuścić ją i posypać bułką tartą).
Śliwki umyj, osusz na sicie, pokrój na ćwiartki. Ciasto przelej do formy. Posyp suszoną żurawiną. Na wierzchu rozłóż ćwiartki śliwek (skórką do dołu). Wstaw do piekarnika. Piecz 45-50 min. Wyjmij, ostudź. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Magdalena GarnczarekŹródło: Świat kobiety