Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i cynamonem.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1888

Dodano:

Odsłon: 6323

Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami, czy to ucierane, czy to kruche, wszystkie są pyszne. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto kakaowe z dużą ilością śliwek i cynamonu, jest to najlepsze połączenie. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje, wykonamy je w 15 minut plus pieczenie. Dodam, że śliwki jeszcze są do kupienia, więc zdążycie je upiec. Zachęcam i smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
  • Dodatkowo:
  • cynamon mielony według uznania
  • około 50 dag śliwek węgierek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut.

  2. Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte, osuszone i wypestkowane śliwki rozcięciem do góry, posypujemy cynamonem.

  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy.

  5. Smacznego życzę.


    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
    Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń