Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śliwkami i kruszonką"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2972
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia wysyp na stolnicę. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i masło. Posiekaj nożem tak, by powstały małe grudki masła. Dodaj śmietanę, dwa żółtka i całe jajko. Zagnieć szybko ciasto. Odłóż do lodówki na ponad pół godziny.
Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki i wrzuć do miseczki. Zasyp łyżką cukru, wymieszaj. Do osobnej miseczki wsyp mąkę, cukier i zimne masło. Wymieszaj i rozdrabniaj palcami, tak by masło połączyło się dokładnie z mąką i cukrem.
Wyjmij ciasto z lodówki. Formę posmaruj masłem, wyłóż na nią ciasto, ugniatając je palcami. Na wierzchu ułóż śliwki z cukrem, wyrównaj powierzchnię. Pozostałe z dwóch jajek białka ubij najpierw ze szczyptą soli, a gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Wyłóż pianę na śliwki, posyp kruszonką. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 40 minut.
Do ciast nadaje się każda odmiana śliwek. Owoce powinny być dojrzałe i świeże. Jeśłi chcesz, by śliwki w cieście lekko się rozpadły i tworzyły rodzaj marmolady, użyj do pieczenia węgierek zwykłych, węgierek łowickich (nieco większe) lub mirabelek. Jeśli chcesz, by zachowały swój kształt, dodaj renklody zielone lub fioletowe.Źródło: Dobry Tydzień