Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo słodkie ciasto. Puszyste , łatwe w przygotowaniu z nutką orzechów i słonecznka.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 126
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3795
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 232
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 206
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 126
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3795
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 232
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 206
Składniki
Białka oddzielam od żółtek , ubjam na sztywno. Dodaję cukier , żółtka i oej i cągle ubijam.Mąkę , proszek do pieczenia i kakao mieszam ze sobą i dodaję do masy .Szybko mieszam i na konec dodaję połowę orzechów , mieszam łyżką i wylewam na blachę wyłożoną papierem do peczenia. Piekę z termoobiegem ok.30 min. w tem. 170 stopni.Po upieczeniu wyjmuję i studzę.
Żelantynę rozpuszczam w odrobinie gorącej wody i studzę. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję połowę mleka z puszki i ciągle mieszając wlewam żelantynę. Upieczone ciasto kroję na dwie części .Masę wylewam na jedną i przykrywam drugą.
Do garnka wlewam pozostałe mleko , wkładam słonecznik i resztę orzechów. Podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając . Kiedy masa zacznie gęstnieć wykładam na wierzch ciasta. Przy podgrzewaniu trzeba uważać , lubi się przypalać. Ciasto wkładam do lodówki na min. 2 godz.