Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ze śmietankowym kwiatem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Biszkopt: białka ubij na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli). Dodaj cukier, a następnie stopniowo żółtka, ubijając. Wsyp mąkę i proszek, wlej olej. Delikatnie wymieszaj. Wylej na blachę, piecz ok. 15 min w 180°C. Ostudź. Formę keksową (36 na 8 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż biszkopt, zaginając boki ku górze.
Masa: dynię pokrój w kostkę, podlej niewielką ilością wody, ugotuj. Odcedź, zmiksuj. Z pomarańczy wyciśnij sok, wlej do musu, połącz. Masę podgrzej. Dodaj galaretkę i cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Ostudź.
Kwiaty: żelatynę rozpuść w przegotowanej wodzie. Ostudź. Schłodzoną śmietanę ubij, dodając cukier puder do smaku. Wlej żelatynę, wymieszaj. Masą napełnij kubki (powinno wyjść 3). Gdy masa zastygnie, wyjmij ją. Potem foremką w kształcie kwiatka wytnij słupki.
Połowę tężejącej masy dyniowej wyłóż na biszkopt. Na środku ułóż kwiaty, zalej resztą masy. Schłodź.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>
czas przygotowania 80 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie