Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2397

Dodano:

Odsłon: 4595

Proste ciasto ucierane, które się szybko robi, a efekt po prostu robi wrażenie.

Składniki

  • Ciasto: 300g mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 260g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jajek (M)
  • 250ml oleju np. rzepakowego
  • 80ml wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Polewa: 100-150g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki oleju
  • posypka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Mąkę wymieszać z proszkiem, 240g cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i wodę. Całość wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 20g cukru i kakao.

  3. Z jasnego ciasta nałożyć 2-3 łyżki na środek formy, następnie na jasne ciasto nałożyć 2-3 łyżki ciemnego ciasta. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciasto będzie rozpływało się ze środka na boki i powstanie zebra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.

  4. Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na ostudzone ciasto. Udekorować posypką.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń