Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ucierane, które się szybko robi, a efekt po prostu robi wrażenie.
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 99
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 144
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 276
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 284
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 99
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 144
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 276
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 114
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem, 240g cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i wodę. Całość wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 20g cukru i kakao.
Z jasnego ciasta nałożyć 2-3 łyżki na środek formy, następnie na jasne ciasto nałożyć 2-3 łyżki ciemnego ciasta. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciasto będzie rozpływało się ze środka na boki i powstanie zebra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na ostudzone ciasto. Udekorować posypką. Smacznego :)