Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ucierane, które się szybko robi, a efekt po prostu robi wrażenie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2380
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2380
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3376
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1427
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2163
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem, 240g cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i wodę. Całość wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 20g cukru i kakao.
Z jasnego ciasta nałożyć 2-3 łyżki na środek formy, następnie na jasne ciasto nałożyć 2-3 łyżki ciemnego ciasta. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. Ciasto będzie rozpływało się ze środka na boki i powstanie zebra. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na ostudzone ciasto. Udekorować posypką. Smacznego :)