Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały Ci białka po wypieku pączków? Przygotuj te proste i ekspresowe ciasto zebra. Chrupiąca skórka i wilgotny środek.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 111
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4799
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 105
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 111
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4799
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 105
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach aż cukier się rozpuści. Piana powinna być lśniąca. Następnie dodajemy małą stróżką olej, cały czas miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Ciasto z kakao mieszamy aż składniki się połączą. Na blaszkę o wymiarach 24×10 cm wykładamy papier do pieczenia. Łyżką na przemian wykładamy ciasto, raz jasne raz ciemne. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.