Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych szarlotek i jabłeczników. Ciasto zielone jabłuszko to doskonała propozycja na efektowny deser, który z pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, dlatego powinni sobie z nim poradzić nawet początkujący kucharze. Przepis na ten wypiek pochodzi z zeszytu sąsiadki - pani Tereski.
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1179
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 96
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1148
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2356
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2442
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1092
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1179
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 96
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1148
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2356
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2442
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1092
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, następnie żółtka jaj. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 37 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Cisto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (grzałka góra - dół).
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce. Pokrojone/starte jabłka przekładamy do przestudzonej, lekko tężejącej galaretki.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Nasączamy ponczem.
Na wystudzony biszkopt wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzoną śmietankę wyciągamy z lodówki, ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy przez kilka minut. Gotowy krem wykładamy na zieloną galaretkę z jabłkami.
Ciasto dekorujemy cynamonem i kawałkami jabłek, które przed wyłożeniem na ciasto skrapiamy sokiem z cytryny i odlewamy z nich nagromadzony sok.