Do góry

Desery Przepis na:

ciastort jogurtowy

ciastort jogurtowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 3812

ciasto - tort z jogurtowymi blatami, waniliowym kremem, dżemem figowym i granatem pycha!

Składniki

  • BLATY
  • KREM
  • DODATKI
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciastort jogurtowy

Przygotowanie

  1. CIASTO

    350 g mąki pszennej tortowej /T450/
    300 g jogurtu greckiego
    165 g cukru
    140 g masła
    15 g cukru waniliowego
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    KREM

    500 ml kremówki /36%/
    1 opakowanie utrwalacza do śmietany
    7 łyżek cukru pudru
    aromat waniliowy

    DODATKOWO

    dżem figowy
    2 granaty
    posypka cukrowa w granulkach
    grenadyna

  2. rzygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 2 rozmiary tortownic/.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
    Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką.
    Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok.
    Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy.
    Dodaję na zmianę mąkę i jogurt, miksując na najniższych obrotach do połączenia składników, jak najkrócej.
    Wbijam jaja i miksuję do dokładnego zmieszania i uzyskania jednolitej masy.
    Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję.
    Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 30 do 50 minut.
    Upieczone blaty studzę.

    Przygotowuję krem wypełniający.
    Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i aromat. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Schładzam.

    Komponuję tort.
    Przestudzone blaty przekrawam.
    Granat przekrawam i wydobywam ziarna metodą opukania /stukam w skórę drewnianą łyżką/.
    Większy blat smaruję dżemem, porcją kremu wypełniającego i dodaję owoce. Przykrywam drugą połówką.
    Powtarzam czynności z małym blatem.
    Na duży blat nakładam niewielką porcję kremu i układam mały. Całość smaruję pozostałym kremem.
    Szpatułą szybkimi, odrywającymi ruchami formuję kremowe kolce.
    Wkładam do lodówki do schłodzenia.

    Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Posypuję szczodrze granatem.
    Chłodzę w lodówce.
    Przed podaniem ozdabiam posypką i polewam delikatnie grenadyną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń