Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto - tort z jogurtowymi blatami, waniliowym kremem, dżemem figowym i granatem pycha!
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 44
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 711
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 44
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 711
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
CIASTO 350 g mąki pszennej tortowej /T450/ 300 g jogurtu greckiego 165 g cukru 140 g masła 15 g cukru waniliowego 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej KREM 500 ml kremówki /36%/ 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 7 łyżek cukru pudru aromat waniliowy DODATKOWO dżem figowy 2 granaty posypka cukrowa w granulkach grenadyna
rzygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 2 rozmiary tortownic/. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza. Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok. Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaję na zmianę mąkę i jogurt, miksując na najniższych obrotach do połączenia składników, jak najkrócej. Wbijam jaja i miksuję do dokładnego zmieszania i uzyskania jednolitej masy. Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję. Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 30 do 50 minut. Upieczone blaty studzę. Przygotowuję krem wypełniający. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i aromat. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Schładzam. Komponuję tort. Przestudzone blaty przekrawam. Granat przekrawam i wydobywam ziarna metodą opukania /stukam w skórę drewnianą łyżką/. Większy blat smaruję dżemem, porcją kremu wypełniającego i dodaję owoce. Przykrywam drugą połówką. Powtarzam czynności z małym blatem. Na duży blat nakładam niewielką porcję kremu i układam mały. Całość smaruję pozostałym kremem. Szpatułą szybkimi, odrywającymi ruchami formuję kremowe kolce. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Posypuję szczodrze granatem. Chłodzę w lodówce. Przed podaniem ozdabiam posypką i polewam delikatnie grenadyną.