Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2718
Dodano: 29.10.2014
Odsłon: 3812
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
CIASTO
350 g mąki pszennej tortowej /T450/
300 g jogurtu greckiego
165 g cukru
140 g masła
15 g cukru waniliowego
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
KREM
500 ml kremówki /36%/
1 opakowanie utrwalacza do śmietany
7 łyżek cukru pudru
aromat waniliowy
DODATKOWO
dżem figowy
2 granaty
posypka cukrowa w granulkach
grenadyna
rzygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 2 rozmiary tortownic/.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza.
Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok.
Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy.
Dodaję na zmianę mąkę i jogurt, miksując na najniższych obrotach do połączenia składników, jak najkrócej.
Wbijam jaja i miksuję do dokładnego zmieszania i uzyskania jednolitej masy.
Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję.
Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 30 do 50 minut.
Upieczone blaty studzę.
Przygotowuję krem wypełniający.
Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i aromat. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Schładzam.
Komponuję tort.
Przestudzone blaty przekrawam.
Granat przekrawam i wydobywam ziarna metodą opukania /stukam w skórę drewnianą łyżką/.
Większy blat smaruję dżemem, porcją kremu wypełniającego i dodaję owoce. Przykrywam drugą połówką.
Powtarzam czynności z małym blatem.
Na duży blat nakładam niewielką porcję kremu i układam mały. Całość smaruję pozostałym kremem.
Szpatułą szybkimi, odrywającymi ruchami formuję kremowe kolce.
Wkładam do lodówki do schłodzenia.
Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Posypuję szczodrze granatem.
Chłodzę w lodówce.
Przed podaniem ozdabiam posypką i polewam delikatnie grenadyną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)