Do góry

Desery Przepis na:

Coca - colove czekoladove ciasto łyżką mieszane

Coca - colove czekoladove ciasto łyżką mieszane

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2797

Dodano:

Odsłon: 13238

Są takie dni, kiedy zjadłoby się coś słodkiego do kawy lub szklanki mleka, a równocześnie brak siły czy ochoty, by poświęcać na to dużo czasu i wyciągać całą maszynerię do pieczenia. Mam na to receptę: przepis na ciasto, które nie wymaga miksowania, a jedynie łyżki do wymieszania. Przez dodatek coli jest wilgotne, dzięki kakao mocno czekoladowe i możecie je dowolnie modyfikować zatapiając w nim owoce. W podstawowej wersji występuje solo, bez dodatków, oblane jedynie gorzką czekoladą. Dla mnie ta wersja była zbyt monochromatyczna, stąd banany oraz kolorowe "przecinki" na górze. Dzięki temu mamy CMYK ;-)

Składniki

  • 75 ml + 4 łyżki zimnego mleka 1,5%
  • 2 jaja (L)
  • 200 ml Coca - Coli waniliowej (może być standardowa)
  • 250 g masła lub margaryny tortowej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 200 g gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Coca - colove czekoladove ciasto łyżką mieszane

Przygotowanie

  1. Rozpuścić na patelni masło lub margarynę, wystudzić. Przygotować 2 miski, w pierwszej wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, kakao, sól. W drugiej mokre: rozpuszczony tłuszcz, jaja, 75 ml mleka, colę.

  2. Zaczyn z mokrych składników przelać do miski z suchymi produktami, dokładnie wymieszać łyżką. Nie należy się przejmować grudkami.

  3. Tortownicę o średnicy 26 cm w kilku miejscach musnąć margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Banany obrać i pokroić na plasterki, ułożyć na cieście.

  4. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 - 50 minut, wyciągnąć, jak wsadzony patyczek będzie suchy. Wystudzić.
    Na teflonową patelnię wlać 4 łyżki mleka, połamać czekolady i wrzucić na patelnię, rozpuścić na małym ogniu, często mieszając.
    Polać czekoladą ciasto, rozsmarować szpatułką lub łyżką równomiernie. Można dodatkowo udekorować ozdobami cukierniczymi, prażonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń