Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Crem brulée z batatem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Ugotuj batat w lekko osolonej wodzie. Odcedź go i zmiksuj na purée (do kremu potrzebujesz 1/4 szklanki purée).
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Ubij całe jajka i cukier puder na gładki kogel-mogel.
W rondelku podgrzej na średnim ogniu 1/4 szklanki kremówki i esencję waniliową. Stopniowo dodawaj ją, mieszając, do kogla- -mogla. Następnie dodaj resztę kremówki (szklankę), purée z batatu i cynamon, wymieszaj. Przełóż masę do 4 kokilek o pojemności ok. 1/2 szklanki.
Umieść kokilki w formie do pieczenia. Wlej do formy wodę, tak aby sięgała do połowy kokilek. Piecz 30-35 minut (lub do czasu aż krem się zetnie, ale pośrodku będzie lekko płynny). Wyjmij kokilki z wody. Ostudź krem, po czym wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny (lub na noc).
Przed podaniem rozgrzej mocno piekarnik. Oprósz wierzch kremu cukrem. Wstaw kokilki na chwilę do piekarnika, aby cukier się skarmelizował. Podawaj deser od razu.Źródło: Olivia