Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski klasyk w najpyszniejszych wydaniu :) Crème brûlée to pyszny, kremowy deser jajeczno-śmietankowy z charakterystyczną skorupką z karmelizowanego cukru. Słodki, niebiańsko dobry i odpowiedni zarówno na wyjątkowe okazje, jak i na weekendowy deser ;) Najlepiej smakuje mocno schłodzony z ciepłą zrobioną tuż przed podaniem "skorupką" z cukru. Banalnie prosta w przygotowaniu uczta dla podniebienia.
Śmietankę przelać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ razem z całą laską dodać do śmietanki i podgrzać na wolnym gazie. Kiedy śmietanka zacznie lekko wrzeć, zdjąć ją z ognia i wystudzić. Usunąć laskę wanilii. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, tylko przez chwilę, aby nie napowietrzyć masy. Wlewać cienką strużką przestudzoną śmietankę i wymieszać trzepaczką. Płynną masę jajeczno-śmietanową przelać za pomocą chochelki do kokilek lub naczyń do zapiekania. Ułożyć na blaszce, do blaszki wlać ciepłą wodę, tak, aby sięgała do ok. 1/3-1/2 wysokości kokilek. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Wstawić blaszkę i piec (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut, aż środek crème brûlée będzie lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podanie wierzch deseru lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cieniutką warstwą cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika do crème brûlée. Podawać od razu.
Rady: Jeśli nie posiadasz palnika można także krótko podgrzać deser na górnym poziomie piekarnika z funkcją grill, do czasu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje.
Należy uważać, aby nie napowietrzyć masy jajecznej podczas mieszania jej z cukrem, a potem ze śmietaną. Deser podczas pieczenia nie powinien urosnąć.
Zamiast laski wanilii można użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii.
Jeśli masa po połączeniu ma wyczuwalne grudki, należy przelać ją przez sitko, aby była idealnie płynna.
Do karmelizacji można użyć także brązowego cukru.
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 99
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 105
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 80
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 99
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 105
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 80
Składniki
Śmietankę przelać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ razem z całą laską dodać do śmietanki i podgrzać na wolnym gazie. Kiedy śmietanka zacznie lekko wrzeć, zdjąć ją z ognia i wystudzić. Usunąć laskę wanilii. W misce roztrzepać żółtka z cukrem, tylko przez chwilę, aby nie napowietrzyć masy. Wlewać cienką strużką przestudzoną śmietankę i wymieszać trzepaczką. Płynną masę jajeczno-śmietanową przelać za pomocą chochelki do kokilek lub naczyń do zapiekania. Ułożyć na blaszce, do blaszki wlać ciepłą wodę, tak, aby sięgała do ok. 1/3-1/2 wysokości kokilek. Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Wstawić blaszkę i piec (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut, aż środek crème brûlée będzie lekko galaretowaty. Wyjąć kokilki i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podanie wierzch deseru lekko osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać cieniutką warstwą cukru trzcinowego i skarmelizować za pomocą palnika do crème brûlée. Podawać od razu.
Rady: Jeśli nie posiadasz palnika można także krótko podgrzać deser na górnym poziomie piekarnika z funkcją grill, do czasu, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Należy uważać, aby nie napowietrzyć masy jajecznej podczas mieszania jej z cukrem, a potem ze śmietaną. Deser podczas pieczenia nie powinien urosnąć. Zamiast laski wanilii można użyć 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii. Jeśli masa po połączeniu ma wyczuwalne grudki, należy przelać ją przez sitko, aby była idealnie płynna. Do karmelizacji można użyć także brązowego cukru.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 61
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 218