Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crêpes Suzette to popisowy deser kuchni francuskiej. Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym nie tylko świetnie smakują, ale są widowiskowe w przygotowaniu.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4474
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4474
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 745
Składniki
Do miski wlej mleko i rozbij jajka. Roztrzep dokładnie do połączenia. Dodaj mąkę i migdały. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw ciasto na pół godziny.
W międzyczasie przygotuj sos. Weź większy garnek i ustaw go na średnim ogniu. W naczyniu rozpuść masło, a następnie wsyp do niego cukier. Mieszaj, aż do momentu, gdy się nie rozpuści. Dodaj sok pomarańczowy, wsyp skórki pomarańczy i cytryny oraz wlej likier pomarańczowy. Co jakiś czas pomieszaj sos i gotuj do chwili, gdy zgęstnieje i zredukuje się o 1/3. Dodaj trochę soku z cytryny (do przełamania słodkiego smaku) i wymieszaj całość.
Pomieszaj odstane ciasto, żeby nabrało gładkiej konsystencji. Patelnię posmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej. Usmaż cienkie naleśniki.
Wyfiletuj pomarańcze i dodaj do sosu. Naleśniki złóż w trójkąty, włóż do sosu i chwilę w nim jeszcze gotuj. Gdy sos zacznie wrzeć, dolej trochę brandy i podpal. Pamiętaj, żeby wtedy nie nachylać się nad garnkiem - płomień wystrzeli wysoko w górę!
Wyłóż gorące naleśniki na talerz i podaj z bitą śmietaną lub prażonymi migdałami.