Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crêpes Suzette to popisowy deser kuchni francuskiej. Płonące naleśniki z syropem pomarańczowym nie tylko świetnie smakują, ale są widowiskowe w przygotowaniu.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7803
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 270
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2965
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 578
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7803
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 270
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2965
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 578
Składniki
Do miski wlej mleko i rozbij jajka. Roztrzep dokładnie do połączenia. Dodaj mąkę i migdały. Wymieszaj na gładką masę. Odstaw ciasto na pół godziny.
W międzyczasie przygotuj sos. Weź większy garnek i ustaw go na średnim ogniu. W naczyniu rozpuść masło, a następnie wsyp do niego cukier. Mieszaj, aż do momentu, gdy się nie rozpuści. Dodaj sok pomarańczowy, wsyp skórki pomarańczy i cytryny oraz wlej likier pomarańczowy. Co jakiś czas pomieszaj sos i gotuj do chwili, gdy zgęstnieje i zredukuje się o 1/3. Dodaj trochę soku z cytryny (do przełamania słodkiego smaku) i wymieszaj całość.
Pomieszaj odstane ciasto, żeby nabrało gładkiej konsystencji. Patelnię posmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej. Usmaż cienkie naleśniki.
Wyfiletuj pomarańcze i dodaj do sosu. Naleśniki złóż w trójkąty, włóż do sosu i chwilę w nim jeszcze gotuj. Gdy sos zacznie wrzeć, dolej trochę brandy i podpal. Pamiętaj, żeby wtedy nie nachylać się nad garnkiem - płomień wystrzeli wysoko w górę!
Wyłóż gorące naleśniki na talerz i podaj z bitą śmietaną lub prażonymi migdałami.