Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Curry z dynią i ciecierzycą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Do potrawy możesz również użyć ciecierzycy konserwowej (nie trzeba jej gotować).
Ciecierzycę włóż do dużego garnka (pod wpływem wody napęcznieje) i zalej zimną wodą. Odstaw na co najmniej 8 godz. Po tym czasie odcedź i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie zalej zimną wodą, gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 60 minut, aż zmięknie. Odcedź na sicie.
Z dyni usuń pestki i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Mieszając, smaż 3-5 minut. Następnie dodaj imbir, skórkę otartą z cytryny, kurkumę, curry, kolendrę, smaż (mieszając) ok. 1 min.
Dodaj dynię oraz bulion, duś ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną ciecierzycę, ostrą mieloną paprykę, mleczko kokosowe oraz sok z cytryny. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem lub świeżym pieczywem. Jeśli chcesz zagęścić potrawę, możesz lekko rozgnieść warzywa widelcem.
(bez czasu oczekiwania): 100 minut Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie