Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3011
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 310
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 612
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 852
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 772
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3011
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 310
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 612
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 852
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 772
Składniki
Przygotuj ciasto: wlej wodę do rondla, dodaj sól i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej szybko przygotowaną przesianą mąkę i mieszaj ciasto szpatułką, aż zacznie odsuwać się za boki formy. Po lekkim ostygnięciu ciasta dodawać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Jajka są różne, musisz spojrzeć na konsystencję. Zdarza się, że wystarczy 3,5 jajka. Ciasto powinno być kremowe. Ciasto przełożyć do woreczka do gotowania na blasze wyłożonej pergaminem, ułożyć kilka pasków o tej samej długości. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 35 minut. Gdy ciastka ostygną, zrób małe dziurki na spodzie i wypełnij je kremem za pomocą woreczka cukierniczego z dyszą. Przygotuj krem: Wbij jajka do rondla, dodaj cukier i wszystko wymieszaj. Wlej mleko cienkim strumieniem, dodaj mąkę. I podpalić, gotować na małym ogniu. Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj olej i gotuj, aż olej się rozpuści. Gotowy krem przełożyć do innego pojemnika i ostudzić.