Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonki dla Mikołaja

Cynamonki dla Mikołaja

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2623

Dodano:

Odsłon: 5690

Moja propozycja ślimaczków z mnóstwem cynamonu i cukru waniliowego to ciąg dalszy tęsknoty za świętami Bożego Narodzenia, tradycją i podniosłą atmosferą. I może takiej, dziecięcej jeszcze, wiary w Świętego Mikołaja :-) Życzę Wam, by się pojawił z workiem prezentów, a jako dowód na to - zostały po nim ślady raciczek reniferów na śnieżnobiałym śniegu. I koniecznie zostawcie mu takie ciastka ze szklanką mleka :-) A... jeśli Wasz Mikołaj ma inaczej na imię, jak mój, to na pewno też skusi się na te pyszności :-)

Składniki

  • 1 porcja ciasta francuskiego świeżego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 opakowania cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć na papierze, posypać po całości cynamonem i cukrem, lekko docisnąć przyprawy dłonią, by się nie osypywały.
    Na dłuższych bokach, naprzemiennie z każdej strony, zrobić zakładkę około 1 centymetra i na zmianę zawijać w kierunku środka, aż się spotkają.

  2. Nożem odkrawać około jedno centymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, jak na zdjęciu poniżej.

  3. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 15 - 17 minut.

  4. Podawać na ciepło lub przestudzone. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń