Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe ciasto ze świeżymi jabłkami i śliwkami

Cynamonowe ciasto ze świeżymi jabłkami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4976

Dodano:

Odsłon: 1054

Dzisiaj kolejna odsłona świątecznych ciast. Tym razem ekspresowe ciasto niezwykle cynamonowe. Dodatkiem do nich są świeże jabłka i śliwki, dzięki którym ciasto jest jest bardzo wilgotne. Dużym atutem tego ciasta jest również to, że z można je upiec wcześniej, a i tak w święta będzie smakować doskonale. :)

Składniki

  • Mąka pszenna 3 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 3/4 szklanki
  • Jajka 5 szt.
  • Jabłka 4-5 szt.
  • Śliwki ok. 12 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Kakao ciemne 3 łyżki
  • Cynamon 3 łyżki
  • Przyprawy korzenne 1 łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cynamonowe ciasto ze świeżymi jabłkami i śliwkami

Przygotowanie

  1. Jabłka i śliwki dokładnie umyć. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki również pokroić w kostkę.

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Po chwili dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon i przyprawy korzenne, a na sam koniec olej rzepakowy. Wszystko zmiksować na początku na mniejszych obrotach, a później na szybszych.

    Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy pokrojone owoce i delikatnie mieszamy.

    Całość przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w temp. 150-180 stopni przez ok. 40 min. (do suchego patyczka).

    Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. '


  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń