Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne ciasto z musem jabłkowym z nutką cynamonu. U mnie obowiązkowe ciasto na świątecznym stole
Robot,misja,forma do pieczenia, łopatka.luzeczka
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36824
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 957
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36824
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Biszkopt Jajka żółtka oddzielić od białek Białka z szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodaje po jednym żółtku miksując za każdym razem. Na sam koniec dodaje przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia,wodę i mak. Wszystko łącze za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Można wymieszać łopatką. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku grzałka góra dół temperatura 180 stopni 40 minut,do suchego patyczka.
Kiedy biszkopt jest zimny ścinamy z niego wierzch i przekroić ciasto na dwa płaty. Jeden płat ciasta wkładam do formy.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w wrzątku i odstawić do ostygnięcia. W misce ubić śmietankę z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru na sztywna pianę. Następnie dodać żelatynę . Pol masy przekładam do formy i wyrównuje i przykrywam drugim płatem ciasta i na to reszta kremu. Blaszkę włożyć do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładam jabłka i dodaje cukier i sól z cytryny. Duszę całość do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać. Do gotowego musu dodaje cynamon i żelatynę. Mieszam dokładnie i zostawiam aż mus zrobi się letni co jakiś czas mieszam. Letni mus przekładam do formy i znów wkładam do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto smakuje wyśmienicie Gorąco polecam