Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cynamonowo-migdałowe markizy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Cukier puder przesiej przez gęste sitko. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania porcjami wsyp cukier puder. Odłóż ok. 3 łyżek przygotowanej bezy, resztę wymieszaj z migdałami oraz cynamonem. Zagnieć ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Foremkami wytnij po 30 mniejszych i większych gwiazdek. Wyłóż pergaminem 2–3 blachy. Ułóż na nich ciasteczka. Małe gwiazdki posmaruj odłożoną bezą. Ciastka wstawiaj kolejno do piekarnika rozgrzanego do temperatury 125 st. Piecz po 20 minut. Ciasteczka wystudź na blachach. Potem ostrożnie zdejmij. Konfiturę malinową podgrzej, przetrzyj przez sitko. Ew. dodaj do niej 1-2 łyżeczki likieru migdałowego albo rumu. 3. Większe gwiazdki posmaruj konfiturą. Przykryj mniejszymi gwiazdkami. Lekko dociśnij. Odłóż do zastygnięcia.
Pzygotowanie ok. 75 minut 1 sztuka 120 kcalŹródło: Tina