Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 126

Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony sokiem jabłkowym, soczyste prażone jabłka zatopione w galaretce, a całość przełamana delikatnym kremem na bazie mascarpone i kremówki. Bezy oraz plasterki suszonego jabłka przyjemnie chrupią podczas zajadania tego rozpływającego się w ustach wypieku :)

Składniki

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • Ocet 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • jabłka 1 1/2 kg
  • galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • woda gorąca 3/4 szklanki
  • śmietana 30 % 650 ml
  • Mascarpone 250 g
  • Cukier puder 5 łyżek
  • ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • śmietan fix 2 opakowania
  • Sok jabłkowy 250 ml
  • małe bezy 100 g
  • jabłko suszone 50 g
  • cynamon (do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki z cynamonem i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

  2. Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla, podlać wodą i prażyć na wolnym gazie do czasu, aż jabłka zmiękną, ale zachowają swój kształt. Wsypać suchą galaretkę i wymieszać. Całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  3. Krem: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodać śmietan fix. Do ubitej śmietany dodać ekstrakt oraz mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
    Pierwszy blat nasączyć sokiem jabłkowym, położyć warstwę jabłek, 1/3 kremu i przykryć kolejnym blatem. Blat nasączyć sokiem, ułożyć warstwę jabłek oraz połowę pozostałego kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować bezami oraz plastrami suszonego jabłka. Posypać cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń