Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na cytrynową pokusę mojej mamy - Królowej ciast w naszej rodzinie :)
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Składniki
Wykonanie ciasta: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia siekamy z masłem. Robimy dołek, do którego dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i cukier. Najpierw mieszamy składniki nożem w dołku, później razem z mąką. Na końcu króciutko zagniatamy ciasto rękami do połączenia składników. Wkładamy ciasto w torebce foliowej do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wkładamy do blaszki o wymiarach 35 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Zostawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie masy: Jajka, żółtko i cukier miksujemy w garnku na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i mieszamy miotełką, aby szybko je połączyć. Teraz dodajemy masło. Stawiamy garnek na najmniejszym palniku i ciągle mieszając miotełką doprowadzamy do zagotowania masy - zrobi się gęsta. Gdy masa zaczyna gęstnieć, mieszamy energicznie. Gorącą od razu wykładamy na upieczone ciasto.
Wykonanie piany: Białka z solą ubić na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier - piana stanie się lśniąca. Pianę wykładamy na cytrynową masę.
Pieczemy na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.