Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec z mlekiem skondensowanym.

Cytrynowiec z mlekiem skondensowanym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 404

Dodano:

Odsłon: 1286

Jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków możemy użyć niesłodzonego mleka skondensowanego.

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl.mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag.masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl.mleka skondensowanego słodzonego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/4 szkl.soku z cytryny
  • biała czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni.
    Keksówkę o długości 20 cm.wysmarować masłem i posypać mąką,po czym odstawić.

  2. Cukier ucierać z masłem na puszystą masę przez 5 minut.
    Pojedyńczo wbijać jajka,cały czas mieszając.
    Dodać mleko skondensowane,skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
    Dokładnie zmiksować.

  3. Do masy wsypa mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Całość starannie wymieszać za pomocą szpatułki.

  4. Masę przelać do formy.
    Piec 60 minut,przed wyjęciem sprawdzając drewnianym patyczkiem,czy ciasto jest gotowe.
    Wypiek wyjąć i ostudzić.

  5. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
    Polać nią równomiernie ciasto bul zrobić kleksy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń