Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy budyniowiec to bardzo proste i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia inaczej na zimno. Robię je gdy nie mam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, które zajmują dużo czasu i są pracochłonne. Ciasto ładnie wygląda i ma fajny orzeźwiający smak.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1009
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2181
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4196
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1009
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 130
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2181
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4196
Składniki
Z jednego litra mleka odlałam niecałą szklankę i rozprowadziłam w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotowałam z zapachem cytrynowym. Gdy mleko się zagotowało wlałam do niego zawiesinę budyniową i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zrobił się gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń był zimny rozmiksowałam miękkie masło i dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam składniki na najwyższych obrotach miksera aż krem zrobił się jednolity i gładki. W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyłam warstwę herbatników. Na herbatniki wylałam połowę kremu. krem przykryłam drugą warstwą herbatników. Wyłożyłam na nie resztę kremu i ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Pudełko z ciastem schowałam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce przez całą noc.