Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy budyniowiec

Cytrynowy budyniowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3425

Dodano:

Odsłon: 4856

Cytrynowy budyniowiec to bardzo proste i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia inaczej na zimno. Robię je gdy nie mam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, które zajmują dużo czasu i są pracochłonne. Ciasto ładnie wygląda i ma fajny orzeźwiający smak.

Składniki

  • 2 budynie cytrynowe
  • 0,5 budyniu waniliowego
  • ok. 1 litr zimnego mleka (użyłam 1,5%)
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 0,5 zapachu cytrynowego do ciast
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 10 paczek mini herbatników po 13g w opakowaniu
  • 1 galaretka cytrynowa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowy budyniowiec

Przygotowanie

  1. Z jednego litra mleka odlałam niecałą szklankę i rozprowadziłam w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotowałam z zapachem cytrynowym. Gdy mleko się zagotowało wlałam do niego zawiesinę budyniową i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zrobił się gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń był zimny rozmiksowałam miękkie masło i dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam składniki na najwyższych obrotach miksera aż krem zrobił się jednolity i gładki. W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyłam warstwę herbatników. Na herbatniki wylałam połowę kremu. krem przykryłam drugą warstwą herbatników. Wyłożyłam na nie resztę kremu i ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Pudełko z ciastem schowałam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń