Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowy jogurtowiec"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Powstałą masę rozprowadzamy powoli pianą z białek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 20–25 minut w temperaturze 180oC.
Z cytryny ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Jogurt, śmietanę, skórkę i sok z cytryny dobrze mieszamy z 60 g cukru. Żelatynę podgrzewamy, łączymy z 3 łyżkami śmietany i dodajemy do kremu.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na grube plastry. Ostudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym, wykładamy krem, wyrównujemy na górze i po bokach. Na kremie układamy brzoskwinie. Jogurtowiec odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 790 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 23 gŹródło: Rewia