Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką

Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8205

Dodano:

Odsłon: 1674

Sernik na spodzie kruchym jest moim ulubionym ciastem. Sernik o smaku cytrynowym z mandarynkami. Sernik z bezą i kruszonką, wyszedł idealny, aksamitny i pyszny.

Składniki

  • CIASTO: 30x40;
  • -300 g masła -100 g cukru -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
  • -2 łyżki gęstej śmietany -sok z 1/2 cytryny -500 g mąki -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1,5 kg sera imperialu-śmietankowego
  • -5 jajek -250 g cukru -330 ml śmietanki 30%
  • -3 budynie cytrynowe -sok z 1/2 cytryny
  • OWOCE: -1,5 puszki mandarynek ok. 250 g po odsączeniu
  • BEZA: -5 białek -150 g cukru -1 budyń cytrynowy
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, sok z cytryny i zmiksować, na kruszonkę.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. Mandarynki odsączyć i porozrzucać na masie serowej.

  4. Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń, wymieszać i wyłożyć na mandarynki.

  5. Pozostawione ciasto porozrzucać na bezie.

  6. Piec 60-70 min. w 175 st. C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień, aż stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń