Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne babeczki czekoladowe z domową konfiturą czeko-wiśniową
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 875
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1700
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4075
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 125
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 875
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1700
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4075
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 125
Składniki
BABECZKI /na 15 sztuk/ 180 g mąki 90 g cukru pudru sól 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 g kakao 150 g jogurtu greckiego 4 łyżki napoju kakaowego 100 ml wiśniowej coli 2 jaja 50 ml nalewki wiśniowej konfitura czekowiśniowa KREM 300 g serka kremowego 200 g cukru pudru 150 g masła 4 łyżki nalewki wiśniowej 6 łyżek napoju kakaowego czerwony barwnik
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewam z kakao, cukrem pudrem, solą, proszkiem i sodą. Napój kakaowy wsypuję do jogurtu i mieszam do dokładnego rozpuszczenia. Jogurt łączę z mąką i mieszam do połączenia składników. Dodaję colę i mieszam dokładnie. Jaja rozkłócam i łączę z masą. Na koniec mieszam wszystko z nalewką, do połączenia. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Blachę do babeczek wykładam papilotkami. Do każdej nakładam dużą łyżkę masy. Na to pełną łyżeczkę czekoladowo-wiśniowej konfitury /jeśli nie mamy takowej, to możemy przygotować na szybko – mrożone wiśnie podgrzać na patelni, dodać gorzką czekoladę drobno posiekaną i wymieszać do jej roztopienia; przestudzić/. Przykrywam pozostałym ciastem. Piekę około 30-35 minut. Do suchego patyczka /Trzeba uważać, żeby nie wbić patyczka w konfiturę – sprawdzamy w cieście/. Studzę. W jednej misce ubijam mikserem masło z cukrem – do uzyskania puszystej masy. W drugiej misce ubijam serek kremowy z barwnikiem i kakao, do bardzo dobrego rozprowadzenia i wymieszania składników. Do ubitego masła dodaję ser i miksuję. Na koniec wlewam nalewkę i miksuję do połączenia. Przekładam krem do rękawa cukierniczego z prostą końcówką. Na każdą babeczkę nakładam porcję kremu. Posypuję wiórkami z gorzkiej czekolady.