Desery Przepis na:
czeko-wiśniowe babeczki

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2566
Dodano: 29.10.2014
Odsłon: 763
Składniki
- BABECZKI
- KREM
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
BABECZKI
/na 15 sztuk/
180 g mąki
90 g cukru pudru
sól
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g kakao
150 g jogurtu greckiego
4 łyżki napoju kakaowego
100 ml wiśniowej coli
2 jaja
50 ml nalewki wiśniowej
konfitura czekowiśniowa
KREM
300 g serka kremowego
200 g cukru pudru
150 g masła
4 łyżki nalewki wiśniowej
6 łyżek napoju kakaowego
czerwony barwnik
-
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewam z kakao, cukrem pudrem, solą, proszkiem i sodą.
Napój kakaowy wsypuję do jogurtu i mieszam do dokładnego rozpuszczenia.
Jogurt łączę z mąką i mieszam do połączenia składników. Dodaję colę i mieszam dokładnie. Jaja rozkłócam i łączę z masą. Na koniec mieszam wszystko z nalewką, do połączenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Blachę do babeczek wykładam papilotkami. Do każdej nakładam dużą łyżkę masy. Na to pełną łyżeczkę czekoladowo-wiśniowej konfitury /jeśli nie mamy takowej, to możemy przygotować na szybko – mrożone wiśnie podgrzać na patelni, dodać gorzką czekoladę drobno posiekaną i wymieszać do jej roztopienia; przestudzić/. Przykrywam pozostałym ciastem.
Piekę około 30-35 minut. Do suchego patyczka /Trzeba uważać, żeby nie wbić patyczka w konfiturę – sprawdzamy w cieście/.
Studzę.
W jednej misce ubijam mikserem masło z cukrem – do uzyskania puszystej masy.
W drugiej misce ubijam serek kremowy z barwnikiem i kakao, do bardzo dobrego rozprowadzenia i wymieszania składników.
Do ubitego masła dodaję ser i miksuję. Na koniec wlewam nalewkę i miksuję do połączenia.
Przekładam krem do rękawa cukierniczego z prostą końcówką. Na każdą babeczkę nakładam porcję kremu. Posypuję wiórkami z gorzkiej czekolady.
Komentarze do przepisu (0)