Do góry

Desery Przepis na:

czeko-wiśniowe babeczki

czeko-wiśniowe babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2566

Dodano:

Odsłon: 763

pyszne babeczki czekoladowe z domową konfiturą czeko-wiśniową

Składniki

  • BABECZKI
  • KREM
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BABECZKI

    /na 15 sztuk/

    180 g mąki
    90 g cukru pudru
    sól
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    45 g kakao
    150 g jogurtu greckiego
    4 łyżki napoju kakaowego
    100 ml wiśniowej coli
    2 jaja
    50 ml nalewki wiśniowej
    konfitura czekowiśniowa

    KREM

    300 g serka kremowego
    200 g cukru pudru
    150 g masła
    4 łyżki nalewki wiśniowej
    6 łyżek napoju kakaowego
    czerwony barwnik

  2. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Mąkę przesiewam z kakao, cukrem pudrem, solą, proszkiem i sodą.
    Napój kakaowy wsypuję do jogurtu i mieszam do dokładnego rozpuszczenia.
    Jogurt łączę z mąką i mieszam do połączenia składników. Dodaję colę i mieszam dokładnie. Jaja rozkłócam i łączę z masą. Na koniec mieszam wszystko z nalewką, do połączenia.

    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Blachę do babeczek wykładam papilotkami. Do każdej nakładam dużą łyżkę masy. Na to pełną łyżeczkę czekoladowo-wiśniowej konfitury /jeśli nie mamy takowej, to możemy przygotować na szybko – mrożone wiśnie podgrzać na patelni, dodać gorzką czekoladę drobno posiekaną i wymieszać do jej roztopienia; przestudzić/. Przykrywam pozostałym ciastem.

    Piekę około 30-35 minut. Do suchego patyczka /Trzeba uważać, żeby nie wbić patyczka w konfiturę – sprawdzamy w cieście/.
    Studzę.

    W jednej misce ubijam mikserem masło z cukrem – do uzyskania puszystej masy.
    W drugiej misce ubijam serek kremowy z barwnikiem i kakao, do bardzo dobrego rozprowadzenia i wymieszania składników.
    Do ubitego masła dodaję ser i miksuję. Na koniec wlewam nalewkę i miksuję do połączenia.
    Przekładam krem do rękawa cukierniczego z prostą końcówką. Na każdą babeczkę nakładam porcję kremu. Posypuję wiórkami z gorzkiej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń