Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladki własnej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 105
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 319
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9608
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 105
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 319
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9608
Składniki
Śmietanę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut aż będzie miała lekko karmelowy kolor. Zdjąć z ognia, wrzucić przepołowione pianki, pokrojoną czekoladę i mieszać aż wszystko się rozpuści, dodać kakao, a na końcu alkohol. Masę włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut do zastygnięcia.
Z masy formować czekoladki, w każdą wcisnąć orzech. Układać na tacy pokrytej folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę rozpuścić na parze (każdy rodzaj osobno), czekoladki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać na górze pokrojonymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kwiecień, 2010r. *Wykorzystałam przepis z książki "Czekoladowy świat", Bellona, ale nieco go zmodyfikowałam