Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladki własnej roboty to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2655
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 765
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7199
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2655
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20160
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 765
Składniki
Śmietanę zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut aż będzie miała lekko karmelowy kolor. Zdjąć z ognia, wrzucić przepołowione pianki, pokrojoną czekoladę i mieszać aż wszystko się rozpuści, dodać kakao, a na końcu alkohol. Masę włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut do zastygnięcia.
Z masy formować czekoladki, w każdą wcisnąć orzech. Układać na tacy pokrytej folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Czekoladę rozpuścić na parze (każdy rodzaj osobno), czekoladki zamaczać w rozpuszczonej czekoladzie i posypywać na górze pokrojonymi orzechami. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Kwiecień, 2010r. *Wykorzystałam przepis z książki "Czekoladowy świat", Bellona, ale nieco go zmodyfikowałam