Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy ten deser, prosty i szybki w przygotowaniu, można zrobić go wcześniej, zamrozić i wyjmować w miarę potrzeby.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52494
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52494
Składniki
4 kokilki ok, 7 cm, wysmarowane olejem i oprószone kakao.
Czekoladę z masłem rozpuszczamy nad parą wodną. Studzimy.
Mikserem lekko ubijamy jajka z cukrem, możemy dodać szczyptę soli. Czekoladę mieszamy z jajkami, na koniec dodajemy mąkę, delikatnie wymieszać. Masę przelać do 3/4 wysokości kokilek.
Ja wstawiam kokilki do zamrażalnika i wyjmuję w miarę potrzeby, ale można też piec od razu, lub po schłodzeniu w lodówce. Babeczki pieczemy w 200 C ok. 8-10 minut. Zmrożone mogą piec się dłużej.
Po około 7-8 minutach zaczynają rosnąć i wtedy trzeba je obserwować.
Ważne jest aby ich nie przepiec, bo nie będzie płynnego środka.