Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa babka z wiśniami

Czekoladowa babka z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3398

Dodano:

Odsłon: 532

Z wiśniami najbardziej kojarzy mi się ciasto czekoladowe. Do tej pory robiłam przeważnie ciasto jogurtowe czekoladowe z wiśniami. Dziś postanowiłam zrobić babkę, taką delikatną, piaskową, ale całą czekoladową, a nie jasną.

Składniki

  • 3 jaja
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 150g masła
  • 3/4szkl. wiśni z syropu (drylowanych)
  • Polewa:
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowa babka z wiśniami

Przygotowanie

  1. Jaja wyjęłam wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Masło przełożyłam do rondelka i roztopiłam uważając, aby się nie przypaliło. Jaja wybiłam do miski miksera i ucierałam z cukrem do uzyskania puszystej masy. Mąkę tortową przesiałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wmieszałam partiami do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły, dodałam powoli roztopione i przestudzone masło i znów miksowałam do połączenia. Na koniec do ciasta dodałam odsączone z zalewy wiśnie i delikatnie wmieszałam je łyżką do ciasta. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Babkę piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło mi to ok. 50 minut. Po upieczeniu babkę wystudziłam na metalowej kratce. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam. Do gorącej śmietany wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam około dwie minuty i wymieszałam składniki. Tak przygotowaną polewą oblałam babkę i odstawiłam ją do lodówki do stężenia czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń