Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna beza z bitą śmietaną jest dla mnie zdecydowanie za słodka. Natomiast ta, z dodatkiem czekolady i kremem kawowym- jest przepyszna. Polecam.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3724
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 286
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 483
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3318
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 599
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3724
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 286
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 483
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem. Zważone białka w temperaturze pokojowej przelewamy do misy miksera i ubijamy aż masa zmieni kolor na biały i lekko zgęstnieje. Dodajemy szczyptę soli a następnie po łyżce cukru. Ubijamy około 10 -12 minut aż piana roztarta między palcami nie będzie miała wyczuwalnych grudek cukru. Wlewamy sok cytryny lub pigwy i jeszcze minutę ubijamy. Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżką dokładnie mieszamy całość. Na blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Obrysowujemy kształt koła o średnicy 20 cm i wykładamy pianę, formując szpatułką w miarę wysoki kopiec. W środku robimy otwór , w który po upieczeniu włożymy krem kawowy. Całą bezę cieniutkim strumieniem polewamy roztopioną czekoladą. Patyczkiem do szaszłyków- robimy wzory tzw "esy-floresy" Wkładamy bezę do piekarnika i od razu zmniejszamy temp do 100 stopni. Suszymy przez 2,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę do ostygnięcia.
Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru pudru. Na końcu dodajemy ostudzoną kawę. Mieszamy. Jeżeli chcemy by nasza beza postała dzień lub dwa, dodajmy do ubitej śmietany 1 łyżeczkę żelatyny rozmieszanej w łyżce gorącej wody. Całość udekorujmy startą , gorzką czekoladą.