Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Czekoladowa karpatka z bitą śmietaną"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 431
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 431
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika ok. 20 minut przed pieczeniem. Pozostaw w pokojowej temperaturze, a kiedy rozmarznie, podziel je na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Posmaruj wodą. Cynamon wymieszaj z połową cukru. Posyp placki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 20 minut. Odłóż do wystudzenia.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z resztą cukru. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia. Lekko przestudź. Wymieszaj z sherry i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Blaty ciasta przełóż masą czekoladową. Bitą śmietanę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij na wierzch napoleonki rozetki bitej śmietany - jedna obok drugiej. Schłodź. Przed podaniem posyp cynamonem.Źródło: Tina