Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa karpatka z truskawkami

Czekoladowa karpatka z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 185

Pysznie idealnie wypieczone ciasto parzone, delikatny krem budyniowy i soczyste, słodkie truskawki. Czy może być coś pyszniejszego?

Składniki

  • Mąka tortowa 130 g
  • Woda 250 ml
  • Masło 150 g
  • Sól 1 szczypta
  • Kakao 20 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Jajko 5 szt.
  • Masło 82% 250 g
  • mleko 3,2% 3/4 litra
  • Cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • budyń śmietankowy bez cukru 3 opakowania
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Truskawki 700 g
  • Cukier puder do posypania
  • Margaryna do wysmarowania formy
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowa karpatka z truskawkami

Przygotowanie

  1. Ciasto: W rondlu rozpuścić wodę z masłem i podgrzać prawie do zagotowania. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i szczyptą soli. Mieszać energicznie drewnianą łyżką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia się składników. Dwie blaszki o takich samych wymiarach (u mnie 36x25 cm) wysmarować łyżeczką margaryny i wysypać łyżką mąki. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie rozsmarować na dnie blaszek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) lub do 180 stopni z termoobiegiem. Piec około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na 10 minut do wystudzenia.

  2. Krem: 500 ml mleka zagrzać. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodać budynie i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszysto. Do masła dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Przygotowaną masę przełożyć na jedną warstwę wystudzonego ciasta i rozsmarować. Na kremie poukładać umyte, pozbawione szypułek i dokładnie osuszone truskawki. Przykryć drugim ciastem i delikatnie docisnąć. Posypać obficie cukrem pudrem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń