Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa rolada

Czekoladowa rolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 2597 Ocena: 20465

Dodano:

Odsłon: 9516

Super ciasto dla łasuchów słodkości.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier drobny ½ szklanki
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Kakao 3 ½ łyżki
  • Składniki na masę:
  • Serek mascarpone 250 gram
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka
  • Składniki na polewę:
  • Masło ½ kostki
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Kakao 3 ½ łyżki
  • Mleko 2 łyżki
  • Posypka czekoladowa
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowa rolada

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Białka rozdzielić od żółtek i ubić na sztywno, miksując na małych obrotach dodawać stopniowo, cukier, żółtka, kakao, mąki. Blachę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, delikatnie oderwać papier i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
    Wykonanie masy:
    Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą na gładką masę. Następnie rozsmarować na przygotowanym placku, zwinąć ponownie w roladę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na dwie godziny.
    Wykonanie polewy:
    Masło rozpuścić z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Schłodzoną roladę polać przygotowaną polewą i posypać posypką. Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń