Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa tarta z masą dyniowo-twarogową

Czekoladowa tarta z masą dyniowo-twarogową

Autor:

Przepisów i artykułów: 432 Ocena: 6217

Dodano:

Odsłon: 343

Połączenie ciemnego ciasta z jasnym nadzieniem daje piękny efekt kolorystyczny. A oprócz tego całość jest pyszna.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% lub 70%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowa tarta z masą dyniowo-twarogową

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, żółtka, cukier i kakao. Zarobić ciasto. Zawinąć w folię i na 30 minut dać do lodówki. Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na kształt koła i wylepić nim foremkę. Położyć na wierzch papier do pieczenia, a na niego wysypać fasolę lub groch. Chodzi o to, aby ciasto nie uległo wybrzuszeniu. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Usunąć papier z fasolą. Wystudzić.

  2. Puree z dyni, twaróg i cukier zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ubić białka z 2 dwóch jajek i delikatnie wmieszać pianę do masy. Całość wyłożyć na podpieczony spód i piec nadal w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posmarować roztopioną w miseczce, nad parą wodną, czekoladą. I to już wszystko. Można zajadać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca 2018 "Sernikowo-podobna" tarta i to lubię :D
Podzielić ją jednak na 7 kawałków nie potrafię ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń