Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa wisienka

Przepis dnia 2014-08-07
Czekoladowa wisienka

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4997

Dodano:

Odsłon: 28178

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniową galaretką.

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa wiśniowa:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 4 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowa wisienka

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

  2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy.

  3. Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń