Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imponujące babeczki dla Dzieci :-) tych małych i tych dużych :-). Z przepisu Marthy Stewart. Z podanych proporcji wychodzi 10 babeczek
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3175
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 172
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 964
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3116
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3175
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 172
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 964
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3116
Składniki
Babeczki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodać cukier i nadal ucierać. Cienką strużką wlewać stopioną czekoladę, nadal ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać wodę, resztę mąki, wymieszać tylko do połączenia składników (najlepiej łyżką). Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (max. do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić.. Można również upiec je dzień wcześniej.
Pianka: Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami. Gdy woda w garnku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste. Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekolady (można je również na tym etapie trzymać przez noc w lodówce)
Polewa: Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. Przelać do wysokiego kubka, pozostawić na 15 minut, by przestygła. Po tym czasie wyjąć babeczki z lodówki. Trzymając za papierek, każdą babeczkę obrócić, następnie szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odłożyć na kratkę. Tak samo postąpić z resztą babeczek. Babeczki pozostawic przez 15 minut w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przechowywać w lodówce (do 3 dni). Smacznego :-)