Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imponujące babeczki dla Dzieci :-) tych małych i tych dużych :-). Z przepisu Marthy Stewart. Z podanych proporcji wychodzi 10 babeczek
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 452
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1986
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3970
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3894
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 452
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1986
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3970
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3894
Składniki
Babeczki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodać cukier i nadal ucierać. Cienką strużką wlewać stopioną czekoladę, nadal ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Dodać jajko, zmiksować. Dodać śmietanę, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej ze spulchniaczami mąki, wymieszać. Dodać wodę, resztę mąki, wymieszać tylko do połączenia składników (najlepiej łyżką). Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem (max. do 3/4 wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Babeczki nie wyrastają mocno, powinny być w miarę płaskie. Wystudzić.. Można również upiec je dzień wcześniej.
Pianka: Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami. Gdy woda w garnku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste. Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego pianę i wyciskać spiralnie na babeczki. Na każdą babeczkę można zużyć około 1/2 szklanki piany. Babeczki z pianką włożyć do lodówki, na czas przygotowania czekolady (można je również na tym etapie trzymać przez noc w lodówce)
Polewa: Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. Przelać do wysokiego kubka, pozostawić na 15 minut, by przestygła. Po tym czasie wyjąć babeczki z lodówki. Trzymając za papierek, każdą babeczkę obrócić, następnie szybkim i pewnym ruchem ręki zanurzyć w czekoladzie. Odczekać chwilę, by nadmiar czekolady skapał, odłożyć na kratkę. Tak samo postąpić z resztą babeczek. Babeczki pozostawic przez 15 minut w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przechowywać w lodówce (do 3 dni). Smacznego :-)