Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Więcej o przepisie
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13308
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5813
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7475
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13308
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5813
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7475
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z kakao. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Folię aluminiową zwijamy w kulki i kładziemy na środek każdej babeczki. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zabieramy folię i ponownie pieczemy przez kolejne 10 min. Studzimy i wyjmujemy z foremek. Czekoladę roztapiamy. Orzeszki przekładamy do miseczki. Brzegi babeczek lekko zanurzamy w czekoladzie i orzeszkach. Odstawiamy, aż czekolada stężeje. Owoce układamy na środku babeczek. Dżem lub galaretkę roztapiamy i rozprowadzamy z łyżką wody, smarujemy owoce. Babeczki schładzamy w lodówce.