Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasteczka popękane

Czekoladowe ciasteczka popękane

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 2855

Dodano:

Odsłon: 1901

Zapraszam dziś na przepis na przepyszne ciasteczka popękane wspaniale pachnące czekoladą mleczną, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • cukier puder (ok. 1 szklanka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasteczka popękane

Przygotowanie

  1. 1. Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia. Ale od czasu do czasu mieszamy, żeby ta czekoladowa masa nie stężała.

    2. Do misy miksera wbijamy 4 jajka, dodajemy szczyptę soli, 250 g cukru, paczkę cukru waniliowego i miksujemy na puszystą jasną masę.

    3. Gdy już jajka się ubiją, a masa czekoladowa ostygnie, to stopniowo dodajemy ją do ubitych jaj i miksujemy na najwolniejszych obrotach.

    4. 400 g mąki pszennej przesiewamy przez sito, wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, następnie śmigło miksera zmieniamy na hak i stopniowo dodajemy mąkę i dalej miksujemy.

    5. Następnie miskę z ciastem przykrywamy i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej ciasto jest w lodówce, tym ładniej ciasteczka popękają.

    6. Około 1 szklankę cukru pudru przesiewamy przez sito do miseczki. Łyżeczką wykrawamy sobie porcję schłodzonego ciasta i kulamy w dłoniach kuleczkę wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczamy w cukrze pudrze, i tutaj też, im lepiej opudrowana kuleczka, tym później ładniejsze ciasteczko i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    7. Z tej proporcji wyjdzie nam mniej więcej 3 blachy.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C.

    8. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowej półeczce przez około 12-15 minut, z grzaniem góra-dół.

    9. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ostudzone trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku, jeśli tego nie zrobimy, staną się twarde jak kamień.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń